Навършват се седем години от  На 13 ноември 2015 г. в

...
Навършват се седем години от  На 13 ноември 2015 г. в
Коментари Харесай

Навършват се седем години от терористичните атаки в Париж

Навършват се седем години от   На 13 ноември 2015 година в няколко паралелни атентата на разнообразни места във френската столица починаха 131 души, а ранените бяха 350.

Първо. в 21:20 ч. локално време екип от трима терористи се опита да влезе на стадиона " Стад дьо Франс " в Сен Дени, в покрайнините на Париж, по време на мача Франция-Германия.

След неуспеха да обхванат в стадиона, терористите се взривиха и лишиха живота на един човек, а трима души бяха ранени. После в интервала 21:25-21:40 ч. локално време различен екип от терористи обиколи 10 и 11-и регион в Париж и откри огън по клиентите на няколко заведения, написа Българска телеграфна агенция.
Жертви станаха посетителите на терасите на няколко заведения. Убитите бяха 39, а ранените бяха десетки. След това едно от камикадзетата от този екип терористи се взриви в заведението " Контоар Волтер ", само че жертви там нямаше.  Накрая трети екип терористи нахлу в концертната зала " Батаклан " и мазета там 90 души, а другите държа за заложници. След интервенция на командоси заложническата рецесия завърши. 
Почти всички терористи от трите екипа починаха по време на атентатите. Оцеля само Салах Абдеслам. Отговорност за нападенията пое " Ислямска страна ".

Абдеслам, дружно с още 19 съучастници на атентаторите, бе съден от есента на предходната година до лятото на тази година, когато получи доживотна присъда. Останалите получиха разнородни присъди, като най-малката беше от пет години.
В съда Абдеслам, чийто пояс с експлозиви не се задейства в нощта на атентатите, твърдеше, че се отказал да се самовзриви от човещина, а не от боязън, че ще почине, напомня " Франс 24 ". Той изтъкваше, че не е умъртвил никого.
" Допуснах неточности, това е правилно, само че не съм палач ", съобщи той в правосъдната зала. 

Почит към паметта на жертвите

По традиция на годишнината от атентатите околните на убитите, оживелите и техни родственици, както и представители на управляващите се събират на местата на офанзивите и отдават респект на жертвите с минута безмълвие и прочит на имената на починалите.

Нападенията от 13 ноември 2015 година станаха мотив и за редица творби на изкуството. Тази есен във Франция се появиха два кино лентата, отдадени на атентатите. Единият от тях е озаглавен   " Да видиш Париж "  на режисьорката Алис Винокур и споделя за двама ранени в атентатите, които прекатурват живота им и които обаче стават мотив за началото на любовна история сред тях. Главните функции са поверени на Беноа Мажимел и Виржини Ефира. Вторият филм е озаглавен " Ноември "  и е на режисьора Седрик Именес, който наблюдава в продължение на пет дни служители на реда от звеното за битка с тероризма, проверяващи атентатите от 13 ноември.

Една от книгите, отдадени на нападенията, появила се неотдавна на книжния пазар, е " Митоманката от Батаклан " на Александър Кауфман. Тя споделя историята на тайнствена жена, представяща се за другарка на един от потърпевшите в атентатите. Жената си печели популярност и стартира работа в асоциация на жертвите на нападенията, само че последователно излиза наяве, че е измамница с мрачно минало и проблеми със закона. 
Втората книга е " V13 " на Еманюел Карер, която наблюдава процеса за атентатите, по време на който бяха разпитани и над 300 очевидци. Заглавието на романа идва от съкращението на френски на " Петък 13 ", защото преди седем години 13 ноември се падаше точно петък.
Първата от тези две книги е въодушевена от феномена на мними жертви на атентатите от 13 ноември, напомня " Франс енфо ". Най-известната такава мнима жертва е жена, показала се за една от оживелите от " Батаклан ", прибавя Те Еф 1. През 2018 година дамата, показана в медиите единствено като Флоранс М., на 49 години, бе наказана на 4,5 години затвор за измами. Като мнима жертва на нападенията тя е съумяла да получи 38 000 евро. Жената бе наказана и да върне 25 000 евро на френския Фонд за компенсации на жертвите на терористичните офанзиви и 13 320 евро, които е получила в качеството си на жертва  от френското здравно обезпечаване. Флоранс М. е работила в една от асоциациите на жертвите на нападенията от 13 ноември, наречена " Живот за Париж ". Първо е била доброволка в нея, а след това е получавала и заплата.

Изданието " Уест Франс " пък напомня, че още 13 души са били наказани в интервала ноември 2016 година - декември 2017 година за опит за измами или за измами, свързани с атентатите от 13 ноември 2015 година Сред наказаните имало даже двойка - Саша Дамянович и Вера Вазич, които се пробвали на два пъти да се показват за жертви на атентати във Франция, първо на тези в Париж, а след това на атентата в Ница от 14 юли 2016 година  Те бяха наказани надлежно на 12 и на 7 години затвор поради измамите, донесли им десетки хиляди евро под формата на компенсации за оживелите от офанзивите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР